det ska då alltid gås ut

jag tänkte inte gå ut. inte under några omständigheter. jag känner mig smått sjuk, fattig och trött efter intesiv tentaskrivning. men då sa sofie:

- det är releasefest på st:eriksplan

då sa jag:

- ja men jag pallar inte.

då sa sofie:

- det är vip-fest. D skriver in oss på listan.

då sa jag:

- men åååh. jag har ändå inga kläder att klubba i.

då sa sofie:

- ...det innebär att det är gratis inträde. och gratis öl.

då sa jag:

- okej.


så nu sitter jag och funderar på vad jag ska ha på mig. lite smått prestationsångest. jag har en känsla av att jag borde vara snygg, att det kommer att vara mycket snyggt folk där. osminkad framför en soft film med honungsvatten och alvedon tycker jag iofs känns skönare, men..

men jag är klar med tentan! och elin kommer till sthlm. imorgon ska vi ha julbak / förstaadventsfika här. vi ska baka lite julgodis och dricka glögg. emelie tyckte att vi skulle baka just "julgodis", inte de klassiska pepparkakorna och lussekatterna. när jag då frågade var julgodis var, så svarade hon att det var typ "tryffelbollar" och "ischoklad". shit, tänkte jag, men det blir nog mysigt.

och på söndag ska vi gå på globen, på stockholm horse festival. internationell hoppning och grand prix kür i dressyr. vi ska alltså se jan brink och briar live! och malin baryard och flippan! det ska bli jättekul.

jag har förövrigt fetträningsvärken i ryggen efter dressyrpasset igår. men jag ska döva smärtan med att köpa klubbklänning på beyond retro. om det är gratis inträde så kan man faktiskt tänka sig något nytt...

dagens låt:

beirut - rhineland

också läser jag en biografi om selma lagerlöfs förhållande med sophie elkan. jag pallar inte att hämta boken för att titta författaren. men den är bra.

statements

igår hade vi fest här, för kära kerstin som fyller år. och vi lagade mat. bulgursallad och hummus och foccaccia. sen drack vi lite öl och gick på konstfack som hade något slags fest på telefonplan. jag är mycket nöjd men jag är lite söndagsseg. fast det gör inget, det är "fem myror är fler än fyra elefanter" på tv.

sara har varit här och druckit kaffe, och vi har pratat om diverse viktiga saker.

följande saker bör tänkas på, sedan det igår var "internationella köpfria dagen", för att man som konsument ska tänka över vad man håller på med egentligen.

- sluta köp så jävla mycket kläder. jag ska sluta köpa så jävla mycket kläder. det är ganska äckligt hur mycket pengar man lägger ner på onödiga saker som bara gör livet sämre för dem som producerar.
- sluta ät så jävla mycket skit. köp inte chiquita-bananer, ät ekologiskt, strunta i köttet. det är så värt för alla stackars djur och alla stackars människor som lever under vidriga förhållanden för att vi ska dricka lite kaffe. för mig är det självklart att välja ekologiskt. det är så lätt.
- sopsortera.

det här är mina statements. vilka är era?

verkligen allt och inget

jag sitter i skolan och försöker att få lite arbete undanstökat. jag tänkte att jag skulle åka hit och jobba med min hemtentamen i text- och samtalsanalys. men nu har jag suttit här i en halvtimme med text- och samtalsanalysböckerna på vänster sida om datorn, uppsatsböckerna till höger. och mitt huvud står helt stilla, jag kommer inte på en enda bra fråga till den kritiska analysen av texterna. inte en enda!

det här är nog första gången jag lägger händerna på "retoriken kring grammatiken" med ett befriande leende på läpparna. grammatik är roligare än textanalys. i alla fall idag. hemtentamen får vänta till imorgon, uppsatsen får finslipas lite på idag.

det är tjock dimma över hela stockholm idag. inte alls som det fina vädret igår när jag promenerade runt i gamla stan. jag köpte fina vinröda rustikljus till mina silverrustikstakar, också köpte jag lavendel i doftpåsar. bara för att dem fanns på iris, som är min favvobutik i gamla stan. där finns en adventsstake som är apdyr och som jag trånar efter varje gång jag är där.

jag tror att jag ska koka lite vinglögg ikväll. jag och sandra brukar ha en lyxtisdag när vi ska titta på desperate housewifes. och då passar ju lite glögg, såhär när advent nalkas.

men jag ska inte åka härifrån förrän om fleeeera timmar. jag ska åka ner på stan och möta sandra utanför skolan klockan fyra. nu är klockan elva.

jag färgade håret igår, också! nu är det sådär härligt glänsande och mjukt, djupt kakaobrunt.

och julkalender måste man ha! skriv det på köp-listan! julkalender!
vi har redan börjat julen hemma i söderförorten. de säljer saffransbröd i vår gulliga kiosk och vi äter risgryndgröt på morgnarna.

huvudvärk, huvudvärk

mitt upp i alltihop attackerar den där huvudvärken också. jag känner mig även lite febrig. det är verkligen jättedålig timing. jag ska dricka massor av citronte med honung och käka vitlök. knapra lite alvedon.

detta blir en billig helg för mig. det känns soft. jag och sofie tog två "after work"-öl på petsounds bar igår. det är sjukt hur mycket folk det är på puben klockan 8 en fredag. sen åkte jag hem vid halv elva och sov. det var jätteskönt att komma hem så tidigt.

och snart ska jag åka till stallet igen och rida lite. hjälpa till inför tävlingarna imorgon, sen ska jag sova över hos malin eftersom hon bor så mycket närmare stallet. hennes pappa ringde förövrigt igår och sa med mild röst; "du är ju vegetarian, men äter du något djur? får? kyckling? fisk?". mitt svar på frågan blev att jag åt fisk ibland. men han propsade då på att laga helvegetariskt eftersom hans pojkvän är kock och skulle klara av det. det känns väldigt spännande och trevligt att någon tar mina matval så seriöst.

det är inte lika kallt i sthlm nu, vilket känns mycket bra. bara den här huvudvärken lättar och jag känner mig lite piggare så ska nog den här helgen bli bra, den också.

..och jag läser maria gripes trilogi om berta och carolin i "skuggan över stenbänken". mycket underskattade böcker. lyssnar på aretha franklin gör jag också.

take care!

idag gick jag upp halv sju

idag gick jag upp halv sju för att göra frukost till min mamma som är i stan. det är så j-la mycket cred till mig! jag ska åka till stallet snart, träna lite inför helgen för då ska jag tävla. =) det ska bli kul (om han sköter sig. det är alltså en hopphäst med diverse oönskade olater som att dra järnet i mellangaloppen, inte kunna rygga på tygeln, spontan-köra-upp-huvudet-i-luften-och-öka-farten osv).

sen ska jag möta mamma på stan och köpa en vetekudde för min ömmande nacke. det känns väldigt behövligt. jag har kopierat massor av gamla bilder från datorn hemma hos mamma och pappa, och jag inser att jag nog behöver en kamera. det är väldigt befriande och så att fota.

här kommer en bild som jag tog för något år sedan. såhär ser det nog ut utanför mammas och pappas hus i sandviken även idag, vintern är ju här:




tillsammans med detta sinnestillstånd kan jag tänka mig lite regina spektor och kamomillte.

såhär ser det ut idag

såhär ser det ut idag;

det är snö i sthlm. det var inte snö i förrgår. nu är det snö. så det var bara för mig att åka ner på stan mitt i all feberyra (ja, jag är lite sjuk) och hitta en vinterjacka. H&M, monki, oasis, weekdays (sistnämnda kunde jag ju glömma). svosch svosch. jag har kommit på att jag inte ens gillar vinterjackor. man blir aldrig snygg i en vinterjacka ändå. inte liiiika snygg som man kan bli i en fin, nätt höstjacka. så vad väljer man då? frysa och vara snygg, eller vara varm och ful?
jag har insett att jag måste välja sistnämnda, eftersom jag bestämt mig för att vara lite mer vuxen. och då väljer man sistnämnda.

en annan vuxengrej jag har är nackspärr. sjukt mycket nackspärr. jag vet inte riktigt vad jag ska göra heller. hade jag varit hemma i norrland hade jag åkt och snott lite av hästens liniment. nu får jag bara vara blickstill, annars hugger det till höger och vänster och jag får huvudvärk.

jag har inte så många planer idag. jag sitter insvept i en skön filt med raggsockor på fötterna och äter pepparkakor. jag ska skriva klart och skicka in min uppsatssynopsis. sen ska jag hämta mamma på centralen, hon ska bo här ett par dar. jag tror att jag ska åka ner på stan lite tidigare och ta en sväng i gamla stan. de julskyltar för fullt och jag är på jakt efter en mysig adventsljusstake. sådana kan man bäst köpa i små mysiga butiker i gamla stan, och inte på ikea.

på återseende!

det tråkiga i livet.

okej. detta är klart och tydligt bevis på att jag har haft tråkigt de senaste dagarna;

- jag har bloggat mer än en gång.
- jag har rengjort den där filtergrejen inuti tvättmaskinen.
- jag har läst all kurslitteratur till näääääästa vecka.
- jag har kommit längre än jag egentligen borde på min uppsats.

helt sjukt. jag läser liksom mina bloggövervakningar två gånger dagligen, jag har själv bloggat två gånger idag. igår läste jag en novell på 5 sidor (!!) på mitt skribentforum och tog en kvart till att kommentera och som den svenskstudent jag är, analysera novellen.

summan av kardemumman är att jag inte gillar denna typ av liv. så jag ska skärpa mig. åka ner på stan och chilla lite, kanske. eller rida, skriva, sy, måla, dansa, whatever. men imorgon har jag ett projekt;

jag ska bjuda kerstin på veganmat och kravöl.

mamma, läs nedanstående;

idag har jag och sandra ätit fiskbullar. fiskbullar!

fantastiskt bra, tycker jag.


(vi har 90-talstema i lägenheten. i musikväg. vi har kommit på det härliga i att lyssna på hanson, jumper och backstreet boys när vi lagar mat).

lyxfrukost och dåliga kriminalromaner

det börjar julskyltas i stockholm. adventsstakar och tomtelampor och lussekatter doftar på pressbyrån. jättehärligt tycker jag. sånt är ganska bra när man bor i en större stad. de är liksom alltid steget före.

jag har tagit en sån riktig lyxfrukost i sängen idag. det är en sak som är bra med att ha sängen i vardagsrummet. man ligger liksom i "sovrummet" fast man är i vardagsrummet. känns inte som om man är lika lat, i alla fall.

och snart ska jag åka till skolan och dela ut enkäter till lärarutbildningen på södertörn. jag har fortfarande lite värk i handen efter att ha skrivit namn på två hundra kuvert. men det är sånt man får ta!

jag impulsköpte en bok igår när jag skulle tigga en påse till alla mina papper på akademibokhandeln (ja, vi har en akademibokhandel på skolan). "lust att skriva" hette den, och ska tydligen vara jättebra för novell- och romanskribenter. yes! tänkte jag och pungade ut lite pengar. inte för att jag brukar köpa böcker på akademibokhandeln som jag inte ska använda i kurserna. kanske är jag officiellt en nörd.

det är för tidigt för att komma med något klokt musiktips, men jag måste få (eller får jag?) komma med en "varning". eller vaddå. läs inte "fågelhägnet" av julia wallis martin. den är verkligen jättedålig. jag kan föreställa mig att den skulle funka på originalspråket, som är engelska, men här. nej. det kan vara översättarens fel. kolla bara på detta;
"- Ni borde komma inomhus". alltså, va? vem säger så? "you should come inside" kan man säga, på engelska. men man kan inte komma inomhus. man kan inte bara ta en mening från engelska och helt sonika ändra orden. nej nej nej.

dessutom står på första sidan att boken är "till min son". boken handlar om lemlästade pojkar i 12-årsåldern. jag fattar ingenting. och jag är så less på dåliga kriminalromaner. nej förresten, jag är less på kriminalromaner över huvud taget. även om de är bra.

söndag snart måndag

idag är det söndag. och om ungefär fem minuter så är det måndag. jag har haft en bra helg, kanske med lite för lite sömn och lite för mycket party. det är inte en jättelyckad kombination. men jag har varit på 25-årsfest och druckit öl och chillat.

jag och kerstin har tittat på the office och en film jag inte kommer ihåg namnet på, så hemfärden från hässelby blev rätt så sent. alltså sent med tanke på att jag knappt varit hemma nåt i veckan. jag har verkligen längtat efter min säng.

kerstin har även bjudit på god veganmat, och bäddade så snällt "min säng" innan vi åkte ut i allhelgonanatten.

och här hemma är det nystädat. sandra har farit fram med dammsugare och mopp, rensat bort vinflaskor och pantat pet-flaskor. det var riktigt fint när jag kom hem, sån söndagslyx.

vi firade söndagskvällen genom att äta pastasallad med soltorkade tomater och mozzarella, lägga en bra ansiktsmask och skriva lite.

det går förövrigt sjukt mycket framåt med uppsatsen, jag sitter som fastnaglad i både skrivandet och läsandet. det blir nog riktigt bra, hoppas jag.

jag ska åka till sandviken på torsdag, och ta hand om min lille polle. det var alldeles för länge sedan jag träffade honom nu. vistelsen i viken ska även kombineras med lite dressyrspeakerjobb, öldrickande på lill-puben och en försenad halloweenfest. blir nog fint.

av en slump hittade jag en låt,
som jag tycker ni borde höra;

the cinematic orchestra - to build a home

tydligen har låten varit med i något avsnitt av grey's anatomy.

take care!